JUKASTA TULIKIN MAALARI JA YRITTÄJÄ

Jukka Enbuska opiskeli autonasentajaksi, ajoi vuosia rekkaa ja pyörittää nyt omaa yritystään Pellossa. Omassa yrityksessä auto on kuitenkin vain väline siirtyä työmaalta toiselle.

Vielä joitain vuosia sitten Jukka Enbuska työskenteli kuljetusalan tehtävissä Suomessa ja Ruotsissa. Nuorena veri veti autojen pariin niin kuin montaa muutakin suvussa. Alun perin Torniossa autonasentajaksi opiskellut Jukka teki autonkuljettajan hommia viitisentoista vuotta.

Oulussa vietettyjen vuosien aikana perheellistynyt Jukka muutti vuonna 2002 takaisin kotikulmilleen Pelloon. Rekan ajaminen jatkui, kunnes Jukan setä Kari Enbuska yllättäen sairastui vakavasti vuonna 2011.
– Setä ehti tehdä pitkän uran maalarina, eikä jatkajaa ollut näköpiirissä, Jukka muistelee.
Jukka päätti kokeilla, josko hänestä olisi jatkamaan setänsä työtä.
– Karin tukemana ja kannustamana lähdin opiskelemaan rakennusmaalariksi Övertorneålle, Jukka lisää.

Täysin nollasta ei opintoja täytynyt aloittaa ja kiinnostus alaa kohtaan oli jo valmiina.
– Olin Karilla kesätöissä 90-luvun alussa ja Pelloon palatessa vuonna 2002 myös, Jukka kertoo.
Jukka selvittikin kaksivuotisen rakennusmaalarin näyttötutkinnon puoli vuotta etuajassa ja suoritti näyttöjä paljon enemmän, kuin vaadittiin. Utbildning Nord –oppilaitos saa Jukalta paljon kiitosta.
– Koulusta saa yhä edelleen hyviä neuvoja tarvittaessa. Sieltä päin ollaan myös yhteydessä ja kysellään, miten on elämä ja hommat lähteneet menemään. Tällaista toivoisi kyllä useampaan kouluun.

Soodalla puhdasta

Jukka ryhtyi yrittäjäksi ja JE-Maalaus täyttää tämän vuoden toukokuussa neljä vuotta. Yritys tekee maalaus- ja muita pintakäsittelytöitä Pellon lähialueilla. Vuonna 2016 Jukka hankki soodapuhalluslaitteiston, jolla voi puhaltaa myös hiekkaa sekä lasi- ja alumiinimurskaa. Puhaltamalla puhdistuu muun muassa huonekaluja ja veneitä. Perinnehuonekalujen entisöintitöiden määrä on yllättänyt positiivisesti.

Puhalluksia Jukka tekee enimmäkseen omassa pressuhallissaan Pellossa.
– Voin kyllä lähteä liikuteltavan kaluston kanssa kauemmaskin. Jos useampi asiakas ilmaantuu alueelta, muodostuvat kustannuksetkin järkeviksi. Jukka toteaa.
Teltassa puhaltamiselle on kuitenkin hyvä peruste.
– Jokainen osaa kuvitella sotkun, mikä aiheutuu jos tiputat vahingossa jauhopussin lattialle. Sitten voi kuvitella edelleen, että mikä on siivo kun levitetään vaikkapa jokiveneen putsaamiseen tarvittavat 50 kiloa soodaa ympäriinsä, Jukka naurahtaa.

 

Rakennusmaalarille talvi on sisätöiden aikaa. Jukka Enbuska tammikuisella työmaallaan Saukkoriipissä.

Alussa tuki on tärkeää

Yrittäjyyden alkuajoista Jukka muistaa starttirahaprosessin hitauden. Ennen päätöstä ei töihin voinut alkaa.
– Välillä tuntui, että sama se sille rahalle, kun vain pääsisi töihin, Jukka kertoo.
Tuoreessa muistissa oli myös asiointi Ruotsissa, jossa asiat tuntuivat rullaavaan jouhevammin.
– Täällä kun menet hoitamaan jotain asiaa, saat juuri sen asian hoidetuksi. Ruotsissa kysyttiin, että tiedäthän, että sinulle kuuluisi myös tämä juttu ja laitetaanko sekin samalla kuntoon.

Vaan löytyy positiivisia kokemuksia kotimaastakin. Jukka Enbuska kertoo saaneensa Pellon Kehitys Oy:stä arvokasta apua yrittäjyytensä aikana. Samaiselta luukulta löytyi tieto myös Leader-tuesta, jonka avulla Jukka lopulta hankki soodapuhalluslaitteiston.
– Mika Rinne kertoi, että minulla voisi olla mahdollisuus tällaiseen tukeen. Hän oli ahkerasti yhteyksissä, oli tukena prosessissa ja auttoi papereiden täyttämisessä, Jukka kiittelee.
– Sama juttu oli kyllä silloin starttirahavaiheessakin jo, Toni Kraatari oli arvokkaana apuna silloin. Pellon Kehityksen kanssa homma pelaa ja kaikki menee kerralla oikein, siitä ei hommat ole koskaan olleet kiinni, Jukka painottaa.

– Monilla on varmasti ollut hyviä ideoita, mutta konkurssin pelkoa on jauhatettu suomalaisille siinä määrin, että ei ihmekään, että aletaan ajatella, että kannattaako se?

Kannattiko yrittää?

Yrittäjäksi ryhtyminen ei ole kaduttanut Jukkaa. Hänen mielestään nuorille pitäisi antaa enemmän mahdollisuuksia kokeilla ideoitaan.
– Monilla on varmasti ollut hyviä ideoita, mutta konkurssin pelkoa on jauhatettu suomalaisille siinä määrin, että ei ihmekään, että aletaan ajatella, että kannattaako se?
– Yrittäjä sanana on hyvin kuvaava. Neuvonta on tärkeää ja rohkaisua tarvittaisiin enemmän, ettei kenenkään tarvitsisi loppuikäänsä miettiä, että olisi tai ei olisi pitänyt tehdä sitä ja tätä, Jukka pohtii.

Jukalla ei ole sen kummempia tulevaisuuden suunnitelmia yrityksensä suhteen, mutta oikeista toimitiloista hän haaveilee.
– Ja työntekijähän olisi mukava joskus palkata. Se vain on vähän monimutkaista, kun ei voi työntekijältä vaatia samaa kuin yrittäjältä. Ja työmääriä ja aikatauluja on vaikea ennustaa.

Teksti ja kuvat:
Tuuli Kontio
tuuli.kontio@outokaira.fi

Jokiveneille lisää käyttöikää maaseuturahaston Leader-rahoituksella

Tornion, Ylitornion ja Pellon Leader-ryhmä Outokaira tuottamhan ry myönsi JE-Maalaukselle investointitukea soodapuhalluslaitteiston hankintaan. Ryhmän strategiaan tämä sopii alueelle tärkeän kalastusmatkailun kautta.

– Laitteistolla voi puhdistaa jokiveneitä, joita yrittäjät sitten vuokraavat kalastajille, kertoo Outokaira tuottamhan ry:n toiminnanjohtaja Anne Anttila.
Innostusta veneenomistajien taholta tuntuukin löytyvän mukavasti.
– Puhdistaminen auttaa veneen säilymisessä. Siinä ilmenee myös mahdolliset kosteusvauriot ja jälki on paljon hienovaraisempaa, kuin esimerkiksi hiekkapuhalluksessa, Jukka Enbuska kertoo.

Hyrrä-järjestelmää taannoin hidastaneet tekniset viat ajoittuivat JE-Maalauksen hakuprosessin aikaan. Tuen viivästyminen aiheutti sen, ettei työhön ole päästy vielä suunniteltuun tahtiin
– Kyllähän se hitaus tuntui aika järjettömältä, vaikkakin sen syyt ovat tiedossa ja ymmärrettävissä. Toisaalta saamani tuki oli kuitenkin ratkaisevassa osassa sen suhteen hankinko koko laitteistoa, summaa Enbuska.